Programma Conferenties

Brussel op zadel !

Zaterdag 12u30 ­­­­– 13u15
(FR met NL medium)
Kathleen Davisters, verantwoordelijk voor duurzaam toerisme bij visit.brussels komt de verschillende mogelijkheden om Brussel te bezoeken presenteren, waarvan de gloednieuwe kaartgids « Brussel met de fiets » deel uitmaakt. Ontdek alle geheimen van Brussel met 8 thematische wandelingen !

Brussel : Fietshoofdstad ?

Zaterdag 13u15 – 14u
(NL met FR medium)
De hoofdstad van België gaat stap per stap vooruit om de uitdagingen van de mobiliteit van de 21ste eeuw aan te nemen. Niet snel genoeg voor de Brusselse fietsers ? Frederik Depoortere, fietsmanager voor het Brussels Gewest vertelt de geschiedenis van de hoofdstad in constante evolutie, die geen gebrek heeft aan ideeën of fietsprojecten. (Ook op zondag in het FR 13u15–1­4u)

Dit is geen fietspad

Zaterdag 14u – 14u45 (FR)
De gewestelijke fietsroutes : hebt u er al van gehoord ? Ulric Schollaert, specialist zal u op de hoogte brengen van de huidige en komende fietsinfrastructuren in Brussel. Een gescheiden fietspad van de weg, een must ?

Fietsen, gezond of gevaarlijk ?

Zaterdag : 14u45 – 15u30
(NL met EN medium)
Fietsen, zeker ! Maar hoe ligt het met de negatieve uitwerkingen van de vervuiling en de ongevallen ? Onderzoeker aan de VUB, Bas de Geus presenteert de voor- en nadelen van het dagelijks fietsen. Een wetenschappelijk blik op de fiets, de veiligheid en de gezondheidszorg.

Een e-bike kiezen

Zaterdag : 15u30 – 16u15
(FR met NL medium)
De e-bike : een mobiliteitsoplossing in volle ontwikkeling. Hoe moet je een e-bike kiezen zodat hij het beste past ? Hoe moet je hem gebruiken en onderhouden ? Mike Defrenne, redacteur van de gids e-Bike zal jullie verlichten over deze revolutie en zijn uitdagingen voor een actieve, snelle en confortabele mobiliteit.

Mijn kinderen met de fiets ? Gemakkelijk !

Zaterdag : 16u15 – 17u
(FR avec support NL)
Jean-Philippe Beckers van de Ateliers de la rue Voot becommentarieerd de verschillende mobiliteitsoplossingen voor families : bakfiets, aanhanger, kinderzitje, een derde wiel,…Kennen jullie « een fiets voor 10 jaar » of een fiets die samen met u kind meegroeid ?

Fietstoerist in Wallonië

Zaterdag : 17u-17u45 (FR)
Wallonië fietsvriendelijk ? Jazeker ! Wallonië doorrijden met de fiets is ontspannend en op de buiten dankzij het fietsnetwerk. De verblijfsinfrastructuren en de activiteiten bedacht of gelabeliseerd voor de fietsers blijven zich ontwikkelen in het zuiden van België. Pauline Bellefontaine van de vzw Chemins du rail neemt u mee om ons land op twee wielen te ontdekken, langs de RAVel en de EuroVelo.

Brussel  : hoofdstad van de fiets ?

Zondag 13u15 – 14u
(FR met NL medium)
De hoofdstad van België gaat stap per stap vooruit om de uitdagingen van de mobiliteit van de 21ste eeuw aan te nemen. Niet snel genoeg voor de Brusselse fietsers ? Frederik Depoortere, fietsmanager voor het Brussels Gewest vertelt de geschiedenis van de hoofdstad in constante evolutie, die geen gebrek heeft aan ideeën of fietsprojecten. (ook op zaterdag 13u15 – 14u in het NL)

Ping if you care !

Zondag : 14u – 14u45
(NL met FR medium)
De verbetering van de veiligheid in de stad, dat gaat u aan. Kent u Fix my street ? Hier hebt u Ping if ou care, een middel voor fietsers om hun onveiligheidsgevoel in het verkeer aan te geven. Het doel : een betere verkeersveiligheids politiek aanmoedigen. Wim Billet, van mobiel 21 vertelt de werking en de impact van het project.

Beveiligde fietsparkings

Zondag : 14u45 – 15u15 (NL-FR)
Geen garage om u nieuwe montuur onderdak te bieden ? Marie Verkaeren van CyCLO en Geoffrey Usé van Parking.brussels presenteren het Cycloparkingsproject, een samenwerking van 6 Brusselse gemeenten. Maar ook een deeleconomie en brede parkeermogelijkheden in heel Brussel.

Veroordeeld tot fiets opleiding

Zondag 15u15 – 15u40 (FR)
Sinds 2007, voeren gemotoriseerde bestuurders veroordeeld voor verkeersovertredingen werkstraf uit bij Pro Velo. Hun taak ? In de huid van een fietser kruipen door de fietsopleiders bij te staan in scholen. Françoise Picqué, beheerder van het project justitie bij Pro Velo presenteert deze originele aanpak die mooie resultaten opbrengen.

Politie met de fiets : reactief, snel, waarneembaar

Zondag 15u40 – 16u20 (NL met FR medium)
De fietsbrigade is een echte troef voor de stadspolitie. Maar dat niet alleen ! David Stevens, de politie fietsbrigade van Brussel-Elsene vertelt over hun functie in de gedragswijziging in het verkeer. Voor een stad waar autobestuurders en fietsers harmonisch samenwonen !

Fietstoerist in Wallonië

Zondag : 16u20 – 17u (FR)
Wallonië fietsvriendelijk ? Jazeker ! Wallonië doorrijden met de fiets is ontspannend en op de buiten dankzij het fietsnetwerk. De verblijfsinfrastructuren en de activiteiten bedacht of gelabeliseerd voor de fietsers blijven zich ontwikkelen in het zuiden van België. Pauline Bellefontaine van de vzw Chemins du rail neemt u mee om ons land op twee wielen te ontdekken, langs de RAVel en de EuroVelo.

Ik werk met de fiets !

Zondag : 17u – 17u45 (NL-FR)
Loodgieter, voedvrouwen, paddenstoelen kweekers…En u, op wat wacht u nog om u activiteit op twee wielen te starten ? Kom luisteren naar het verhaal van mensen die hun remmen hebben durven los laten ! Met Flora Billiouw en Bianca Eerens van Wheel of care, David Liétaer van Dalitechnic en Julien Jacquet van PermaFungi.

De sprekers van de conferenties vervolgen het gesprek graag met u op de stand van de fietsverenigingen. Kom jullie vragen stellen 🙂