EVENTS: Bike For Brussels Village

Brussel Mobiliteit en haar partnerorganisaties bundelen hun krachten in het “Bike for Brussels Village” van 22 tot 24 maart, net naast de ingang van het fietssalon Bike for Brussels. Ze staan er paraat om je te informeren over projecten en diensten die te helpen vaker op de fiets te springen in je dagelijkse leven. Ieder met hun eigen accenten, maar met een gemeenschappelijk doel: de fiets voor iedereen toegankelijk maken een meer fietsers in het straatbeeld in Brussel krijgen. Dit is de ideale gelegenheid om even een babbeltje te slaan, advies in te winnen en op de hoogte te blijven van hun nieuwe projecten en initiatieven.

Je vindt ons op onze stand tijdens het hele Bike for Brussels-event, dus kom gerust eens langs!

 


PROGRAMMA VAN HET BIKE FOR BRUSSELS VILLAGE


Brussel Mobiliteit en de organisaties in de Bike for Brussels Village vertellen je niet alleen over hun projecten, maar hebben ook een heel activiteitenprogramma voor je in petto. Workshops fietsreparatie, presentaties, gegidste fietstochten, fietslessen voor beginners, kinderparcours en nog veel meer!

Al deze activiteiten zijn gratis, maar voor sommige moet je je wel vooraf inschrijven (zie programma).

Download het activiteitenprogramma

De vrijdag is speciaal gewijd aan mobiliteitsprofessionals.


VELOMASTER VAARDIGHEIDSPARCOURS

 Kom Velomaster ontdekken! Een leuk en leerzaam fietspark met hindernissen die op speelse wijze stedelijke gebieden nabootsen – een speeltuin voor jong en oud. Beginnende fietsers leren de vaardigheden die ze nodig hebben om veilig in de stad te fietsen.

Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar of onervaren fietsers.

Door Ride Your Future


GEGIDSTE FIETSTOCHTEN

Brussel en fietsen is het verhaal van een soms tragische, soms tumultueuze, maar vaak ook harmonieuze relatie die in de loop van de tijd alleen maar beter is geworden. Ontdek de geschiedenis van de fiets, van het nederige begin tot het gebruik ervan vandaag. Maak kennis met de verenigingen die zich inzetten om het stalen ros te promoten. Fiets langs de Euro Velo 5 en de ‘bike friendly’ routes van de hoofdstad. Van de eerste Kritische Massa’s tot fietscafés, van het Bakfiets-festival tot de hub van het Grand Hospice, laat je overtuigen en spring op de fiets.

 

De maritieme wijk op de fiets  We ontdekken de wijken rond Tour & Taxis met de fiets. Op zoek naar fietsinfrastructuur en burgerinitiatieven van de Maritieme wijk naar Bockstael, Be Here en Tivoli in Laken, via Au bord de l’O naar de Zenneparkjes en langs het kanaal van de Ninoofse poort tot de Marchantbrug in Anderlecht.

Door MolemBIKE – Inschrijving


 

OPLEIDING: MIJN EERSTE KEER OP DE FIETS – VOLWASSENEN

Nooit de kans gehad om te leren fietsen? Het is nooit te laat! Tot ziens op 23 maart voor je eerste fietsles.

Door Pro Velo – Inschrijving


 

WORKSHOP FIETSREPARATIE

#velolove, basisworkshop fietsmechaniek :Je wil je (tweedehands) fiets beter leren kennen en er zo langer van kunnen genieten? In deze workshop checken we samen de staat van je fiets, leer je hoe er zorg voor te dragen en hoe je een lekke band herstelt. Voor iedereen toegankelijk. Breng je fiets mee. Maximum 8 deelne(e)mers/sters. Inschrijving op de dag zelf aan de infostand van de beurs.

Door CyCLO

Speciaal fietsatelier fietsreizen Een lekke band, een kapotte derailleur, een rem die het begeeft … leer alle kneepjes van het vak om je reisgezel te repareren en te onderhouden. Maximum 8 deelne(e)mers/sters. Inschrijving op de dag zelf aan de infostand van de beurs.

Door Les Ateliers de la rue Voot

 

 

 


FIETSATELIER

Heeft je fiets onderhoud nodig? “Barak’à Fiets” is het mobiele fietsatelier van MolemBIKE. Een team van vrijwillige mecaniciens staat tot je dienst in het “Bike for Brussels Village” voor je kleine reparaties (remmen, versnellingen, lekke banden).

Door MolemBIKE

 

 


CONFERENTIES

Oplossingen voor gezinsfietsen 

Hoe geef je je kinderen de fietsmicrobe? Wat zijn de opties om samen met het gezin op de fiets te springen? Deze conferentie verkent eerst alle bestaande oplossingen om met je kinderen te fietsen: follow-me, longtail, fietskar, bakfiets, de mogelijkheden zijn legio en hebben elk hun voordelen. Daarna buigen we ons over Brusselse projecten die je kinderen een voorsmaakje geven van het fietsen en die dit alledaagse item leuk en positief maken: ludieke, sportieve fietsroutes en Kidical Mass. Het is ook de ideale gelegenheid om al je vragen te stellen aan gezinnen en kinderen die al volop fietsen!

Door Kidical Mass, Ride Your Future en Pro Velo

Hoe geraak ik in Brussel aan een tweedehandsfiets? 

Tweedehands, eerste keus! Er bestaan in Brussel verschillende initiatieven waar je een occasie tweewieler kan vinden: fietsmarkten, refurbished fietsen, online platformen… CyCLO overloopt de voor- en nadelen en vertelt je waar je best rekening mee houdt bij het maken van je keuze. Voor een technische diagnostiek van je fiets (in spe); neem deel aan onze workshop fietsmechaniek!

Door CyCLO

Fietsreizen in België

Droom je ervan om België te ontdekken vanop de fiets? Kom dan langs en ga in gesprek met professionals uit de sector. Ontdek de Belgische routes voor fietstoerisme, fietskaarten, handige tools en roadbooks om op je fiets te springen en op avontuur te trekken bij jou in de buurt!

Door Pro Velo

Elektrische fietsen: op weg naar geplande veroudering? 

De elektrische fiets wordt steeds populairder… maar is het een duurzaam alternatief? Professionals uit de sector geven tekst en uitleg bij de productie van onderdelen en de netelige kwestie van recycling. Je krijgt tips en trucs om een doordachte aankoop te doen, maar ook over hoe je je elektrische fiets goed kan onderhouden.

Door Les Ateliers de la rue Voot, GRACQ, MolemBIKE en CyCLO

Hoe kies je een reisfiets 

Of je er nu een weekendje, een week, een maand of een jaar opuit trekt, de juiste fiets kiezen is essentieel om ten volle te genieten van dit momentje van vrijheid en ongedwongenheid. Professionals geven je advies je over hoe je de meest geschikte materialen moet kiezen en welk gereedschap je best meeneemt.

Door Les Ateliers de la rue Voot


ONZE PARTNERS


           

 

Bike for Brussels Village wordt georganiseerd door Pro Velo op initiatief van Brussel Mobiliteit.

 

   

 

In het kader van de tentoonstelling Bike Brussels